Renovering av Åmynnesgården 2018-2019

Föreningen har, tack vare Köpmanholmens Semesterstiftelse, fått bidrag om 400 000 kr för bl.a. renovering av Åmynnesgården. Det här är ett ovärderligt bidrag för oss som liten förening att få en möjlighet att rusta upp vår samlingslokal. Det är något vi aldrig skulle kunnat göra i den här omfattningen på många år framöver.

Vi vill naturligtvis förbättra så mycket som möjligt med detta bidrag, men måste i slutändan prioritera. Så vi har beslutat att i första hand inrikta oss på samlingslokalen, även om vi också bl.a. vill förbättra vindskydd i Pulkbacken och Bäverbadet. Det är dock inte uteslutet, om pengarna även räcker till detta.

Uppdateringar

Bilder från renovering hittar du längst ner på sidan i ett galleri. Texten kommer att uppdateras allteftersom renoveringen fortskrider.

Hjälp till

För att vi ska kunna genomföra detta behöver vi all hjälp vi kan få. Allt arbete i föreningen sker på ideell basis och ju fler som kan hjälpas åt desto fortare går det. Många i styrelsen lägger väldigt mycket fritid på att vi ska få en lokal som är attraktiv och tillgänglig för så många som möjligt.

Vi försöker lägga upp arbetskvällar och arbetsdagar i vår kalender. Har du möjlighet att hjälpa till? Det kan vara allt från att räcka ett verktyg till att komma med idéer och kunskaper inom ditt arbetsområde? Då är du välkommen! Passa på att bli medlem i föreningen också.

Renovering av Åmynnesgården

Åmynnesgården riktar vi främst in oss på att förbättra köket, så det blir mer tillgängligt och attraktivt att hyra lokalen och att denna lämpar sig bättre för större bjudningar. Även tillgängligheten i form av handikappramp kommer att byggas nytt.

På vägen till ett nytt och större kök så är det i vanlig ordning flera saker som måste åtgärdas innan. Bl.a. var inkommande vattenledning i ett skåp i befintligt kök tillsammans med varmvattenberedaren. Denna flyttar vi till hallen för att på så vis lösgöra utrymme i köket.

Hallen

I samband med att vatten skulle flyttas till hallen så är det naturligtvis bra om målning sker innan så det blev första steget – måla hallen samt förbereda för ny varmvattenberedare och dölja detta i en platsbyggd garderob. Hela insidan av lokalen ska målas för att få en ljusare, trevligare och modernare miljö.

Källaren

Källaren i lokalen behövdes verkligen ses över då den var väldigt fuktig och saknade bra ventilation. Isolering hade även ramlat ner från golvet, vilket också var tvunget att åtgärdas.

Tillsammans klarar vi vad som helst

Vi har haft flera arbetsdagar där väldigt många ställde upp och vi fick väldigt mycket gjort. Bl.a. har vi nu bytt 4 av 5 fönster. Köksfönstret byter vi i samband med ombyggnad av köket.

Källaren har städats ur och isolerats till större delen. Hela taket i källaren har nu isolerats med cellplast, vilket ska förhindra kalldrag i lokalen och den är dessutom inte känslig för fukt.

Flera Ikea-skåp har byggts ihop och monterats. Bl.a. städskåp och bänkskåp. Slang för fiberanslutning har grävts ner från kopplingspunkt till husvägg.

Vid en av arbetsdagarna bjöd vi på lunch i form av hamburgare och dryck. Alla som hjälpt till ska känna sig nöjda. Mycket bra jobbat allesammans! Det blir bara bättre och finare ju längre vi kommer i renoveringen.

Nu fortsätter vi att skapa förutsättningar för att byta köket och samtidigt förbereda inkoppling av fiber vilket innebär en del målning.

Parallellt med renoveringen klämmer vi in ett Halloweendisco. Det var väldigt uppskattat förra året och vi hoppas på samma i år.

Samlingssal 2

Färdigt resultat efter målning och återställning

Samlingssal 2 i ”nya” tillbyggnaden målades nästan helt klart under september och oktober 2018. Det var en hel del jobb, men vi lyckades färdigställa inför höstens matstafett. Resultatet blev bl.a. nya skåp som återkommande hyresgäster får hyra för sina saker. Det var ännu ett led i att tömma köket så mycket som möjligt inför ombyggnad.

I samband med återställning efter målning flyttade vi också in draperiet något för att få mer yta i salen.

Internet

Fiber har dragits in i lokalen och är färdig för påkoppling av tjänst.

Samlingssal 1

Samlingssal 1 i ”gamla” byggnaden målades om i början av januari 2019. Inom en vecka var det klart och köket kunde börja rivas för att bygga ny vägg.

Köket

Under januari och februari 2019 så anlitades snickare som jobbade strax över en vecka för att få undan så mycket av arbetet som möjligt med att bygga nytt kök samt isolera källarens tak. Köksinredningen levererades av Ikea i januari 2019 och medlemmarna monterade köksstommar för glatta livet på kvällarna. Våtrumsmatta lades i köket och snickare monterade de färdiga stommarna. Vitvaror köptes in och monterades av medlemmarna. All elinstallation gjordes av anlitad elektriker.

Handikappvänlig entré

Hösten 2019 började vi renoveringen av entrén till lokalen som var helt slut och dessutom felaktig. Under två veckors tid hjälpte har vi lagt på mer material på hela gårdsplanen för att minska den höjd som behövdes på entrén. På så vis kunde vi också minska lutningen på handikapprampen. Placeringen av denna flyttades också till sidan av byggnaden istället för att vara mitt i blickfånget av entrén.

Istället för en enkel bro med ramp har vi nu ett helt trädäck där man också kan umgås vid festligheter.

Staket ska färdigställas och informationstavlan ska också flyttas till framsidan av byggnaden, bredvid entrén.

Galleri